Múzeumpedagógia

Az állandó kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai órák

Tessék csak tessék!- Látogatás a makói piacon

Az állandó kiállításban megismerkedünk egy 19. századi piac árusaival, portékáival. A látottakat összehasonlítjuk egy mai piac árukészletével, így következtetünk az életmódbeli különbségekre is. A foglalkozás második felében a gyerekek belebújhatnak az árusok és vásárlók bőrébe, vásári kikiáltókat – kofadalokat adhatnak elő, eljátszhatnak egy adás-vételt, ezáltal megeleveníthetik a piac hangulatát.

Kapcsolható kézműves foglalkozás: agyagozás (agyagedénykészítés), sógyurmázás (nyújtás szaggatás gyakorlása, vagy bármelyik portéka megmintázása)

Foglalkozás felépítése: beszélgetés 15 perc, vásárlás, kofadalok 20 perc, kézműves foglalkozás 30-45 perc.

Ajánlott korosztály: óvodásoknak, általános iskola alsó tagozatosainak

 

 

Skanzen felfedező

A túra során a gyerekek megismerkednek a kibővített Skanzen kis építményeivel: a különböző gabona tárolására szolgáló építménytípusokkal (szántalpas kas, hambárok, kotárka), valamint közösen felfedezzük a putrit, a városszéli szegények lakhelyét és annak helységeit, berendezési tárgyait.

Foglalkozás felépítése: túra kb. 20–30 perc, a nagyobbaknak játékos kvíz a hallott új ismeretek elmélyítésére, a kisebbeknek választható kézműves foglalkozások (csuhévirág, baba készítés; terménykép készítés) kb. 30 perc.

Ajánlott korosztály: óvodásoknak, általános iskolásoknak

 

Makó régi közlekedési eszközei

A foglalkozás során a gyerekek megismerkednek a régi makói közlekedési és teherhordó eszközökkel, a legegyszerűbb talicskától kezdve, az igás szánon és a lőcsös kocsin át, a legszebb darabig, a Nagyatádi-kocsiig. Az iparosok, kézművesek, bemutatása is megtörténik, akik ezeket elkészítették.

A foglalkozás felépítése: közlekedési eszköztípusok megismerése (kb. 15-20 perc); választható kézműves foglalkozások: nagyobbaknak nagyatádi kocsi elkészítése kartonból, soduku (közlekedés); kisebbeknek papírlovacska készítése

Ajánlott korosztály: óvodásoknak, általános iskolásoknak

 

 

Mesés mesterségek

Ellátogatunk a skanzen műhelyeibe (bognár, kovács és asztalos) ahol egy-egy mese segítségével földolgozzuk, hogy milyen tárgyakat készített és milyen eszközöket használt, hogyan dolgozott az adott mester.

Foglalkozás felépítése: mesehallgatás, megismerkedés a műhelyek tárgyaival, gyalulás, fűrészelés, satu kipróbálása, patkódobás

Időtartam: 40-45 perc

Ajánlott korosztály: óvodásoknak, általános iskolásoknak

 

Hétköznapok a parasztházban

Ismerd meg hogyan éltek elődeink a 19. század végén. Megnézzük, milyen ruhákat hordtak, hol aludtak, mivel világítottak, hogyan húzták le a csizmát, mire jó a kemence… stb.

Komplex, életmódhoz kapcsolódó foglalkozás, mely a hagymás ház református tisztaszobájában zajlik, ahol lehetőség van korabeli ruhákba beöltözni és néhány tárgyat kézbe venni, kipróbálni.

Igény szerint az apátfalvi ház két helységének megtekintésével is kiegészülhet az óra.

Időtartam: kb. 40 perc

Ajánlott korosztály: óvodásoknak, általános iskolásoknak

 

A makói hagyma

A skanzen Hagymásházában megismerheted a makói hagymatermesztés múltját, munkaeszközeit, a különféle hagymatípusokat, megtudhatod mi teszi igazán egyedivé, hungarikummá a makói hagymát! A kiállítás megtekintése után a tornácon mindenki elkészítheti saját kis hagymafiguráját!

Foglalkozás felépítése: beszélgetés 20 perc, hagymafigura készítése: 25-30 perc

Ajánlott korosztály: óvodásoknak, általános iskolásoknak

 

Ki játszik ilyet? Majd megmondom milyet!

Népi sport és ügyességi játékok elsajátítása a múzeum udvarán egy rendhagyó testnevelésóra keretében. Gyertek el hozzánk, legyen a játék egy közös élmény! Népi sportjátékaink legszebb tulajdonsága, hogy nem az egyént helyezi, főszerepbe ezért nem ösztönöz versenyre. Ehelyett a játékban folyamatos szerepcsere figyelhető meg, amely az összetartozás érzést erősíti a gyermekekben.

Igény szerint a múzeumi gyűjtemény gyerekjátékainak megismerésével is kiegészülhet a foglalkozás.

Időtartam: kb. 60 perc

Ajánlott korosztály: óvodásoknak, általános iskola alsó tagozatosainak

 

Mit mesél Makó címere

Ismerd meg Makó történelmét! Gyere, vizsgáljuk meg együtt a város címerét! Mit jelentenek a színek és a szimbólumok, miért pont ezeket rajzolták bele?

A foglalkozás felépítése: beszélgetés 15 perc, címerkészítés: 30 perc

Ajánlott korosztály: általános iskolásoknak

 

Híres makóiak! Galamb József és Pulitzer József

Városunk híres embereinek életműve széles körben ismert, de milyen volt az életük valójában? Rögös volt-e az út a sikerig? Derítsük ki együtt mit lehet tőlük tanulni!

Időtartam: kb. 30 perc

Ajánlott korosztály: általános iskola felső tagozatosainak