Vándor Kiállítások

„Emlékeink a Nagy Háborúból”

A makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum az első világháború centenáriuma alkalmából egy kiállítással tisztelgett a hősök és áldozatok előtt. A pályázati téma megvalósításában a makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum együttműködött a helyi József Attila Gimnáziummal, városi levéltárral, a Börcsök Attila Néprajzi Gyűjteménnyel és magángyűjtőkkel, valamint az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottsággal. A kiállítás célja az volt hogy az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezet ébren tartásával hozzájáruljunk a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló európai identitás erősítéséhez.

A kiállítás alapja a múzeum gyűjteményében található fényképsorozatok, amelyeknek készítői dr. Diósszilágyi Sámuel orvos – aki 1914 augusztusában vonult be és szolgált az orosz fronton –, dr. Uray Vilmos szintén katonaorvos orosz hadifogságban készült képei, illetve dr. Eperjessy Kálmán (József Attila osztályfőnöke volt), dr. Espersit János ügyvéd hagyatéka volt. Felhasználtuk továbbá a levéltár és a magángyűjtők tulajdonában található fényképeket is.

A kiállításhoz 24 darab 70 cm x 50 cm-es színes tabló található az alábbi témakörökben: csapatszemle, dr. Diósszilágyi Sámuel orvos munka közben, dr. Eperjessy Kálmán a fronton, dr. Espersit János önkéntes, Fegyverek, Hősi halottak, Keleti Front, Levelező lapok, Lövészárokban, Műszaki alakulatok, Oltás a fronton, Sebesülés.

A kiállításban megtalálhatóak a múzeum történeti és néprajzi gyűjteményében lévő képek, levelek és térképek, kitüntetések és a hadifogságban készült tárgyak.

Rendező: Forgó Géza történész-muzeológus