Vándor Kiállítások

Makói Grafikai Művésztelep

1971-ben alakult Makón a Maros menti Művésztelep, ennek szakmai irányítására l976-ban a makói születésű, Szentendrén élő Kocsis Imre festő- és grafikusművészt kérte fel az akkori városvezetés. Kocsis Imre 1977-től szervezte, majd tíz éven át vezette az alkotóközösséget, különböző szemléletű és stílust képviselő alkotók meghívásával. Az ő munkája nyomán a telep a grafikára szakosodott, és gyorsan fejlődő, kísérletező színhellyé vált – 1978-tól már Makói Grafikai Művésztelep néven.

A hagyományos technikák mellett egyre nagyobb jelentőségűek lettek a sokszorosító eljárások. A rézkarc és a szitanyomás feltételein kívül, a művésztelep tagjai ittlétük alatt használhatták a helyi nyomda ofszetgépeit, a nyomdászok segítségével. A technikai lehetőségek később fotólaborral is bővültek. A Makón született munkák dokumentálására évente mappák készültek, melyek országos szakmai jelentőséggel bírtak.

Az 1990-ig működő Makói Grafikai Művésztelep alkotógárdáját többek között a kortárs hazai grafika olyan rangos nevei fémjelezték mint Szabados Árpád, Károlyi Zsigmond, Benes József, Lux Antal, Kéri Ádám, Pinczehelyi Sándor, Kőnig Frigyes.