Vándor Kiállítások

Szekeres István

Szekeres István 1927-ben született a Makó melletti Bogárzón. A makói középiskolás évek után Budapesten, előbb a Magyar Iparművészeti Főiskola, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója, ott szerzett diplomát 1953-ban. Azóta elsősorban tervezőgrafikai munkásságáról vált ismertté; számos embléma, logó, címer, könyv- és arculatterv fűződik a nevéhez. Az emblématervezés különösen közel áll lényeglátó alkotói egyéniségéhez; ezzel a sajátos műfajjal a nemzetközi élmezőnyben tartják számon. A több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett művész alkotásait még Japánban is kiállították.

Makó arculatát gazdagító művei közül a legismertebbek a könyvtár és a múzeum emblémája, Makó történeti címerének rekonstrukciója, majd 2005-ben a címer olajfestmény-változatát magában foglaló Makói triptichon.

Több száz darabból álló életműve, egységes gyűjteményt képezve, a makói múzeum gyűjteményében található. Művészi sokoldalúságát dokumentálják a természet által ihletett akvarell- és temperafestményei, könnyed vonalvezetésű – néhol iróniával, humorral átszőtt – grafikái, precíz tanulmányrajzai és emblematikussá vált reklámgrafikai tervei.